Rebranding: de lancering van een nieuw merk en visuele identiteit

Soms past het niet meer. Je bent uit je jas gegroeid, je huisstijl is verouderd, je focus verschuift naar een nieuwe doelgroep of je product ondergaat een radicale verandering. Tijden veranderen. Jij verandert mee. Toch?

Rebranding biedt dan de kans om je nieuwe visie en identiteit krachtig uit te dragen. Zodat jij uitstraalt wie je wilt zijn. Nu én in de toekomst.

In deze blog duiken we dieper in de wereld van rebranding. Daarin speelt het bepalen van je merkwaarden en archetypen een cruciale rol. Gelukkig weten wij daar wel raad mee.

De kracht van merkwaarden en archetypen

“I am not what happened to me, I am what I choose to become” – Carl Jung

Wanneer je denkt aan een merk, denk je aan de waarden en kenmerken die het vertegenwoordigt. Neem bijvoorbeeld Fanta en Red Bull. Allebei frisdrank, maar een compleet ander gevoel. Waar Fanta je ‘gelukkig’ maakt en een speels en vrolijk karakter heeft, is Red Bull energiek en geeft het je ‘vleugels’. En die vleugels kan Max Verstappen goed gebruiken tijdens een race. Het is dan ook geen toeval dat Red Bull zich graag identificeert met extreme sporten.

Embed from Getty Images

Naast merkwaarden spelen archetypen een essentiële rol in het overbrengen van je boodschap. Voorbeelden van archetypen zijn: de joker, de magiër, de rebel en de wijze. Je herkent ze in films en sprookjes. Red Bull is bijvoorbeeld een ‘rebels’ merk en Fanta (maar bijvoorbeeld ook M&M) de ‘joker’.

Merkwaarden en archetypen geven je richting bij het maken van keuzes. Want voor elk besluit, hoe klein ook, kun je deze waarden gebruiken om te kijken of het bij je past.

Van een logo naar een krachtig merk

Een merk is meer dan een naam of logo. Een merk is meer dan ooit dat wat klanten zeggen, delen, denken, zien, voelen of ervaren. Het is een verzameling van alle expressies waarmee je je onderscheid en herkenbaar maakt.

“Your brand is what other people say about you when you are not in the room” – Jeff Bezos

Maar hoe werkt dat?

Wij ontwikkelden een kaartspel genaamd ‘Branding Cards’. Met dit spel krijg je inzicht in jouw merkwaarden en het achterliggende archetype. En dat zorgt voor richting. Dezez serious game stelt je in staat om (gebaseerd op jarenlange kennis en ervaring) zelfstandig in 6 stappen jouw unieke merkwaarden in beeld te krijgen. Het kaartspel helpt je merkwaarden en het onderliggende archetype van jouw bedrijf te definiëren. Het legt de basis van jouw merk en zet op een speelse manier een koers uit voor alle mensen binnen en buiten jouw bedrijf.

Je merkwaarden geven richting
Merkwaarden geven richting aan je identiteit, acties en keuzes voor de toekomst. Het is als een kompas, het helpt om beslissingen te nemen. Bij alles wat je doet, hoe klein ook, kijk je of het past bij jouw merkwaarden. Dat zorgt voor een consistent en herkenbaar karakter.

Acteren vanuit je archetype
Om je karakter letterlijk handen en voeten te geven werken we met de 12 archetypes van Carl Gustav Jung. Je kunt je als bedrijf met een bepaald karakter (archetype) heel goed identificeren. Je gedrag, uitingen en tone-of-voice kun je vervolgens toetsen aan het gekozen archetype. In dit blogbericht leggen we alles uit over archetypes.

Een paar voorbeelden:

Van Stukadoorsbedrijf De Groot B.V. naar De Grootmeesters

Na 40 jaar is Stukadoorsbedrijf De Groot uitgegroeid tot meer dan een ‘gewoon’ stukadoorsbedrijf. Bij De Groot werken echte vakmannen. Ze gaan voor het allerbeste resultaat en leveren hoogstaand vakwerk. Het was tijd om dit ook aan iedereen te laten zien en dit nog meer uit te dragen. Aan klanten, relaties maar ook aan de jeugd die het vak nog moet leren.

Merkwaarden als basis
Bij de meeste stukadoors moet je niet aankomen met ‘wollige taal’ of ‘zweverig gedoe’. Gezien de jarenlange samenwerking, feedback, gesprekken en ambities hebben we 6 leidende merkwaarden bepaald die richting geven aan het nieuwe merk, gekoppeld aan het bijbehorende archetype:

  • Groots (held)
  • Nummer 1 willen zijn (held)
  • Specialist in maatwerk (wijze)
  • Gewoon doen (held)
  • Mooi werk (verleider)
  • Samen bouwen (bondgenoot)

Op basis van deze waarden en de doelstellingen zijn we aan de slag gegaan met het uitwerken van een merkverhaal en nieuwe merknaam.

Raak: een schot in de roos
In De Dikke van Dale betekent ‘grootmeester’ letterlijk ‘iemand die ergens bijzonder goed in is’. Een vakman dus. En hoe bijzonder: de familienaam De Groot blijft in de naam behouden.

De Grootmeesters was geboren
Maar met alleen een krachtige naam ben je er nog niet. Alles moest over de kop. Een nieuw logo, spiksplinternieuwe Mercedes-Benz bussen, professionele tenues voor het lokale voetbalelftal… en nog veel meer. En hoewel dat af en toe wel wat kruin kostte, klopt het verhaal, de uitstraling en de identiteit nu als een bus. Met als gevolg? De Grootmeesters weet nu nóg beter de juiste klanten en vaklui te raken. En juist die vaklui, hebben ze keihard nodig. Nu. En in de toekomst.

Een project waar wij trots op zijn.
Wij coördineren en begeleiden het gehele proces van deze rebranding in samenwerking met grafisch bureau TIKKL. Lees ook de case op onze website.

Bekijk hier de video waarin het nieuwe logo wordt gepresenteerd:

 

 

Van Mario e Luigi naar Lazzarella

Bij Mario e Luigi organiseerden wij een aantal strategische en creatieve sessies om een sterk fundament te bouwen voor het merk en de organisatie. Zo brachten we samen het huidige en gewenste businessmodel in kaart, organiseerden we een creatieve merkwaardensessie met Branding Cards en bespraken we in een OKR workshop de belangrijkste doelen.

Liefde gaat door de maag
Oprichters Igor en Joep willen mensen op eigen(wijze) manier inspireren met het ambacht van de Italiaanse keuken. Ze willen het leven vieren en hoe kan dat beter dan met smaakvol eten? De passie voor het vak en de liefde voor de Italiaanse keuken, pure ingrediënten en het ambacht staan bij deze twee eigenaren centraal. De gekozen merkwaarden sloten dan ook perfect aan bij hun identiteit: puur, eigenzinnig, gepassioneerd, onvergetelijk en ambacht.

Laat jij je verleiden?
Er was geen twijfel over mogelijk: de passie voor het vak en de liefde voor de Italiaanse keuken vormden de basis van hun archetype: Verleider. Maar wel met een rebels tintje.

De ‘Verleider’ staat centraal voor plezier en genot. Magnum is bijvoorbeeld ook een merk dat zich typeert als ‘Verleider’. Een archetype waarbij de looks ontzettend bepalend zijn. De communicatie van Magnum ziet er dan ook altijd gelikt uit. 😜

La Dolce Vita
Nadat wij het fundament hadden gelegd voor het merk, mocht TIKKL aan de slag met de nieuwe naam, het beeldmerk, het logo en de verschillende middelen. Het merk moest ‘het goede leven’ uitstralen.

Kleine dondersteen
Na verschillende suggesties was het RAAK. Het moet ‘Lazzarella’ worden. In het Napolitaans betekent het: ‘kleine dondersteen’. Joep: “Zo zijn wij ook… We doen alles net even anders dan anderen en spelen een beetje met de standaard cateringwetten.”
Daarnaast is Lazzarella een film, opgenomen in Napels. Deze film gaat over een meisje dat verschillende mannen verleidt. Iets wat Joep en Igor al te graag doen, maar dan met hun eten en unieke sfeer.

Bekijk de website van Lazzarella of laat je verleiden door deze inspiratievideo, gemaakt door VandePunt Filmproducties:

 

Meer dan een logo
Een merk is dus veel meer dan alleen een naam of logo. Het is het geheel van alle interacties en ervaringen die klanten hebben met je merk. In een wereld die voortdurend verandert, biedt een sterke branding de mogelijkheid om mee te evolueren en jezelf te laten zien zoals je wilt zijn.

Branding is een diepgaand proces dat de kern van je merk raakt. Het is een investering in je toekomstige succes door je identiteit op een verfrissende en passende manier te presenteren aan de wereld.

Meer zien?

Dit zijn een tweetal recente voorbeelden. Op jaarbasis voeren we dit soort trajecten veelvuldig uit. Wil jij ook de kern van jouw merk raken? Neem dan gerust contact op 🙂

1172 744 Raaker